အေရွ႕ေတာင္
အာရွႏုိင္ငံမ်ားအနက္ ကေမၻာဒီးယားႏွင့္ အေရွ႕တီေမာၿပီးလွ်င္
ျမန္မာႏုိင္ငံသည္ တတိယေျမာက္ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈႏႈန္း အျမင့္မားဆံုးႏုိင္ငံ
ျဖစ္ေနေၾကာင္း ယူနီဆက္စ္မွ ထုတ္ျပန္ခ်က္အရ သိရသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈ ျဖစ္ေပၚေစသည့္ အဓိက
အေၾကာင္းရင္းမ်ားတြင္ စားနပ္ရိကၡာ မလံုေလာက္ျခင္း၊ တစ္ကိုယ္ရည္ သန္႔ရွင္းမႈ
အေလ့အထ နည္းပါးျခင္း၊ ေရေကာင္းေရသန္႔ႏွင့္ အေျခခံက်န္းမာေရး
ေစာင့္ေရွာက္မႈကို အကန္႔အသတ္ျဖင့္သာ ရရွိျခင္း အပါအ၀င္ ကေလးသူငယ္မ်ားကို
အစားအစာေကြၽးသည့္ ပံုစံမမွန္ကန္ျခင္းတို႔ ပါ၀င္ေၾကာင္း သိရသည္။
အစိုးရအေနျဖင့္ ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႔၊ WFP၊ FAO ႏွင့္ ယူနီဆက္စသည့္
ကုလသမဂၢ အဖြဲ႔အစည္းမ်ားႏွင့္ ပူးေပါင္း၍ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ “ကမၻာ့အာဟာရ
ျမႇင့္တင္ေရးလႈပ္ရွားမႈ” ကို အေကာင္အထည္ေဖာ္ေရး စီမံကိန္းတစ္ရပ္
ေရးဆြဲသြားမည္ျဖစ္ၿပီး လက္ရွိေဆာင္ရြက္ေနသည့္ “အစားအစာႏွင့္ အာဟာရဆုိင္ရာ
အမ်ဳိးသားအဆင့္လုပ္ငန္း အစီအစဥ္ (၂၀၁၂-၂၀၁၆)” အေကာင္အထည္ေဖာ္
ေဆာင္ရြက္မႈကို အရွိန္အဟုန္ ျမႇင့္တင္ရန္ ရည္ရြယ္ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံ၏ ဖြံ႔ၿဖိဳးမႈလုပ္ငန္းမ်ားတြင္ ႀကံဳေတြ႔ေနရသည့္
ျပႆနာမ်ားထဲမွ တစ္ခုျဖစ္သည့္ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈ ျပႆနာကို ေျဖရွင္းႏိုင္ရန္
အစိုးရအေနျဖင့္ ၂၀၁၃ ခုႏွစ္ ေမလတြင္ “ကမၻာ႔အာဟာရျမႇင့္တင္ေရး လႈပ္ရွားမႈ”
Scaling Up Nutrition Mov-ement (SUN) တြင္ ၄၆ ႏုိင္ငံေျမာက္ အဖြဲ႔၀င္အျဖစ္
၀င္ေရာက္ရန္ သေဘာတူလက္မွတ္ ေရးထိုးခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
ကမၻာ့အာဟာရ ျမႇင့္တင္ေရးလုပ္ငန္း (SUN) သည္ ကေလးသူငယ္မ်ား၏ အာဟာရဆုိင္ရာ
ျပႆနာမ်ားကို ေျဖရွင္းရန္ အျပည္ျပည္ဆုိင္ရာ လႈပ္ရွားမႈအေနျဖင့္ ၂၀၁၀
ျပည့္ႏွစ္က စတင္ေဆာင္ရြက္ ခဲ့ေၾကာင္းႏွင့္ ျမန္မာအစိုးရႏွင့္ ယူနီဆက္တို႔
ပူးတြဲဦးေဆာင္ေသာ အာဟာရဆိုင္ရာ ပူးေပါင္းေဆာင္ရြက္ေရး အဖြဲ႔ျဖစ္သည့္
ျမန္မာႏုိင္ငံ အာဟာရနည္းပညာ ကြန္ရက္သည္ ျမန္မာႏုိင္ငံကို (SUN) ႏွင့္ ၂၀၁၂
ခုႏွစ္တြင္ စတင္ေတြ႔ဆံုခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။ ထုိ႔ျပင္ အစိုးရ၀န္ႀကီးဌာန ၁၄
ခုဦးေဆာင္ကာ က႑ေပါင္းစံု ပါ၀င္သည့္ “ ျမန္မာႏုိင္ငံ အစားအစာႏွင့္
အာဟာရဆိုင္ရာ အမ်ဳိးသားအဆင့္ လုပ္ငန္းအစီအစဥ္ကို ၂၀၁၃ ခုႏွစ္ မတ္လတြင္ SUN ၏
လႈပ္ရွားမႈေဘာင္ႏွင့္အညီ ထပ္မံမြမ္းမံ ထားၿပီးျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
-
No comments:
Post a Comment